U 2022. Vi i dalje nemate Google Business Profile?

Podeli članak

Prvo mesto na kojem klijenti nešto traže na internetu je…

Google. Ne društvene mreže, neki poseban sajt ili nešto treće. Već Google. A informacije o Vašem lokalnom biznisu pojavljuju se u okviru panela sa informacijama koji se zove Google Business Profile i kojim se upravlja putem Google My Business naloga. Sa njim ste mogli da se najpre upoznate u našem tekstu.

Sada ćemo Vam objasniti zašto apsolutno ne smete biti bez Google My Business-a u 2022 ako imate lokalni biznis.

Google Business Profile – sve informacije o Vama, na jedan klik, na jednom mestu

Google je na Vašoj strani. Kada ste lokalno preduzeće, uvek stoji otvoreno pitanje kako da publika uopšte sazna da postojite. Google My Business je jedinstveni Google-ov alat koji može da Vas lansira u sam vrh pretrage,ako mu se pravilno i sistemski posvetite. To je aplikacioni servis u potpunosti kreiran za kompanije.

Kada publika traži neku uslugu a ne zna tačno koji lokalni biznis to nudi, šta će raditi? Otići će na Google i kucati recimo: „zubar Beograd” ili „salon automobila Novi Sad”. Google će prema tome koliko se dobro pozicionirate u odnosu na SEO faktore izbaciti rezulate pretrage u okviru GMB liste sa rezultatima. (Više o ovim faktorima možete naći u našim tekstovima o SEO optimizaciji i Google Mapama.) Korisnik onda odabira rezultat koji želi. Kako to izgleda?

Koje su informacije do kojih publika dolazi putem Google Business Profile-a?

Guglali smo „salon automobila Novi Sad.” Pogledajte kako izgledaju rezultati pretrage:

Ovo što vidite jesu Google My Business  profili. Vidimo prva tri najbolja rezultata. A koje informacije se nalaze u okviru vizit karte?

Kliknuli smo na drugi najbolji rezultat. Pogledajte dostupne informacije: veb sajt, dugme sa opcijom pozovi, putanja, recenzije, kategorija firme, opcije usluga, adresa, oblast poslovanja, radno vreme, zdravlje i bezbednost, telefon itd.

Dakle, tu je apsolutno sve što klijentu treba. Zašto je GMB u stvari tako efektan?

Ne morate da imate čak ni sajt – samo dobar biznis

Google My Business, i okviru njega Vaš Google Business Profile nalog, prikladni su za svaki tip biznisa. To znači sledeće: možda ste Vi mali lokalni biznis kojem ne trebaju sajt i društvene mreže, ali želite jednake šanse za vidljivost i angažovanje kao oni koji to imaju. Isto tako, možda ste uspešna poslovnica koja godinama posluje i želi da pokaže svaki aspekt svog ulaganja u online prisustvo.

Google My Business je izbor u oba slučaja. On svima omogućava podjednake šanse da se u okviru Google My Business panela nađu među najboljim rezultatima pretrage. Da se nađu baš tamo gde korisnici prvo gledaju. A vrlo čest oto bude i jedino mesto.

Zašto je Google My Business toliko moćan alat?

Zato što možete da optimizujete sve informacije na njoj. Vi birate ono što klijent vidi. To znači da pored dostupnih informacija Vi u okviru svog profila možete imati i objave, dopisivati se sa korisnicima, odgovarati na njihova pitanja. Možete povezati svoj nalog sa prodajnom stranicom ili istaći najrelevantnije proizvode, popuste, akcije.

Za razliku od drugih platformi, Google My Busines ne zahteva plaćene kampanje. To znači  da potpuno organski možete ostvariti vrlo dobru vidljivost.

Ali morate raditi jedno.

Google My Business traži posvećenost

Statistike pokazuju da gotovo polovina biznisa nema uopšte, ili nema pravilno popunjenu Google My Business vizit kartu. Prva stvar koju korisnici vide o Vama izgleda loše. Ili u još gorem slučaju, ne nalazi prave, ažurirane i relevantne informacije o kompaniji. Da li će korisnici guglati dalje o Vama? Ne. Pogledaće odmah bolje rezultate.

Umesto toga, možete pravilno popuniti Vašu GMB vizit kartu, redovno je voditi, odgovarati na ocene i recenzije, poruke. Paziti da je adresa pravilno popunjena, lokacija tačna, radno vreme ažurirano i menjano u skladu sa praznicima i odmorima.

Sve na jednom mestu. Na jedan klik i za vas i za klijente.

Da li može lakše?

Da! Ako se ne snalazite sa ovakvim stvarima i treba Vam pomoć, mi smo tu za Vas. Ali, odlazimo korak dalje. Zahvaljujući našem softveru Vaš GMB možemo proveriti 288 puta dnevno i ispratiti svaku aktivnost na njoj.

To nam omogućava mnogo precizniju statistiku i analizu, na osnovu koje kreirate dalje poslovne korake. Znaćete sa mnogo većom sigurnošću šta klijenti žele od vas.

Kako do svega toga? Samo nas pozovite.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje