Dronovi nisu za svakoga, ali snimci dronom – jesu

dron

Podeli članak

Dronovi su sve češći resurs koji se koristi kako u marketinške, tako u privredne svrhe. Ali, pre nego što jedan kupite, razmislite dvaput.

Dronovi se – pravilno ste pretpostavili – najčešće koriste za snimanje. Da budemo precizniji, u Srbiji se preko 90% registrovanih dronova koristi za snimanje filmova, reklama, blogova, raznih vrsta događaja i slično.

Međutim, da li ste znali da su dronovi vrlo koristan alat u privredi, i to na načine koji Vam, vrlo je moguće, ne bi nikada pali na pamet?

Gde se koriste dronovi?

Ako ste, recimo, poljoprivrednik, dronovima ćete lako sakupiti neophodne podatke o zdravstvenom stanju biljaka i procesu zaprašivanja. Koriste ste u građevinarstvu za praćenje toka radova. Ukoliko Vam treba snimak zemljišta u geodetske ili arhitektonske svrhe, to nikada lakše dobijate – upravo dronom.

Dron je čak postao i neka vrsta ekološke inspekcije. Koristeći ga, lako se mogu pratiti emisije gasova.

Bilo da ste okrenuti industriji, imate manji biznis poput izdavanja vikendice čiji eksterijer sada želite da snimite, ili Vam je potreban snimak lokalne turističke atrakcije u marketinške svrhe, dron u svim tim situacijama značajno olakšava posao koji bismo sami mnogo teže obavili.

Ali, postoji jedno veliko ali.

Dron nije za svakoga!

Kada pogledate ponudu tehničkih aparata u raznim prodavnicama, dron je postao gotovo uobičajen artikal. I, ako ste ga kupili ne mareći za njegove odlike, moguće je da ste vrlo lako protraćili svoj novac.

Dronovi spadaju u bespilotne letelice, ali njihova upotreba je strogo propisana odgovarajućim Pravilnikom. Da biste se mogli njime služiti, morate imati dozvolu Ministarstva odbrane ili Direktorata za upravljanje civilnim vazduhoplovstvom.

dron flying

Koji dron smete da koristite?

Prvo, važno je da znate da postoje 4 vrste drona, razvrstanih prema masi, brzini kretanja i tome šta smeju i gde snimati. Samo dronovi prve kategorije, oni koji ne teže više od pola kilograma, mogu se koristiti bez ovih dozvola, ali se ne smeju koristiti u sportske ili bilo kakve komercijalne svrhe.

Otkuda ovolika ograničenja, pitate se?

Dron je zaista vrlo praktičan, ali, nije dovoljno samo da ga kupite. Morate znati i kako da dronom rukujete. Kada ste neobučeni, možete neovlašćeno snimiti prostor koji ne biste smeli, i time ugroziti privatnost drugih lica. U najgorem slučaju čak, ako ne umete da koristite dron kako treba, možete njime i nekoga povrediti.

Ne moramo da vam govorimo da za to postoje i zakonom propisane kazne.

Kako da imate svoje vredne snimke?

Ako ste već razočarani i hoćete da odustanete od dragocenih snimaka iz vazduha koji bi u ovom trenutku značajno ubrzali vaše trenutne poslovne aktivnosti, mi imamo dobre vesti.

VR Photo Team je, pored drugih inovativnih poslovnih rešenja, koji uključuju virtuelne štandove, virtuelne panorame, livestreaming i druge mogućnosti dostupne na našem sajtu, okrenut i kreiranju snimaka dronovima.

Vi treba da nam kažete svoju zamisao. Kreiranje i finalna izrada snimka – sve je to u našim rukama. Vi za to vreme možete nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima bez ikakvih briga.

Naše kontakt podatke imate na sajtu. Slobodno nas pozovite, a mi smo tu da odgovorimo na sva pitanja.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje