Kako 360° video mogu da iskoristim u svom poslovanju?

360° video

Podeli članak

Čuli ste za ovaj tip videa i želite da razumete kako „radi”? Sledi objašnjenje.

Pretražujući sajt VR Photo Team-a naišli ste na pojam 360° video. Saznali ste da ovaj tip videa može značajno da poboljša rezultate vaše marketinške strategije, ali i dalje vam nije potpuno jasno šta je to.

Hajdemo redom.

360° video – šta predstavlja?

Iako 360° video postoji već neko vreme, verovatno duže nego što i pretpostavljate, on se tek nedavno počeo značajnije koristiti, naročito u kampanjama ozbiljnih kompanija. Može da bude u 2D-u ili u 3D-u. Za razliku od drugih tipova videa, 360° video se ne gleda. On se „proživljava”. Kada je zaista snimljen kako treba, onda gledaocu pruža željeni osećaj da je  je „tamo”, s one strane ekrana.

Da li gledaoci moraju da ulože neki napor da bi imali takav doživljaj? Ne.

I baš zato su 360° videi jedinstveni. Ovaj video je u sfernom formatu, a gledalac jednostavnim potezima miša „šeta” prostorom u njemu.

A može još jednostavnije.

Ukoliko vam orijentacija u prostoru nije jača strana, i ukoliko se pogubite oko toga na koju stranu treba da pomerate miša, onda jednostavno pređite na telefone. Jednostavno pomerajući telefon, kretaćete se u prostoru  360° videa u kojem „boravite”.

Šta sve može biti snimano u  360° video formatu?

Bićemo iskreni. Karte su Vam u slučaju  360° videa zaista otvorene. Možete ih okačiti na svoj sajt, Youtube ili Fejsbuk kanal. On je dostupan za različite vrste biznisa.

Ako mislite da on nije za Vas, pogledajte Youtube kanal VR Photo Team-a. Videćete naše  360° videe za jedan auto-moto servis, edukativni centar ali i zubarski studio. To su tri vrlo različita biznisa, ali  360° video je za svaki od njih bitan. Ulažući u prostor u kojem klijent boravi, kompanija pokazuje da o tom klijentu stvarno brine.

Kada mu uz to pruži osećaj da je poslovni prostor posetio i pre nego što je to fizički učinio, onda je utisak profesionalnosti još veći. Klijent će se osećati prijatno jer će biti u poznatom prostoru. On može da razgleda, vidi šta sve nudite, zagleda proizvode, premišlja i kupuje proizvod kada i koliko god dugo želi.

360° video

Da li je  360° video pogodan za neke druge industrijske grane osim pomenutih?

Drago nam je što Vas i to zanima. Odgovor je, naravno, potvrdan. Ovakav format se može koristiti u oblastima za koje ste možda pomislili : „Ma nije to to!” U pitanju su kulturne i turističke lokacije.

Za početak, da objasnimo. Ništa ne može da zameni pravi, fizički odlazak na tek postavljenu izložbu ili šetnju kroz maglovite planinske predele. Ali  360° video je tu da „zagolica maštu” bolje nego ijedna fotografija ili drugi tip videa. Ukoliko želite da uložite u, recimo, lokalni turizam, i prikažete zdanja i predele koji su dosad retko posećivani, onda je  360° video najbolje moguće rešenje. Gledaoci će se iznenaditi, oduševiti i zaista poželeti da odu na mesto koje im pokazujete.

Kada je u pitanju kulturno dešavanje, moramo priznati da smo neretko i fizički i vremenski sprečeni da odemo na neku postavku. Sada to više ne mora da bude problem. Par klikova, poteza mišem, i tu smo. Šetamo galerijama i muzejima.

Zvuči dobro, zar ne?

Šta ja stvarno imam od  360° videa?

Ako vam objašnjenje nije dosta i želite da na brojkama vidite o čemu pričamo, nije problem. Ove informacije ste možda videli na našem sajtu, ali nije zgoreg podsetiti se:

  • 66% je verovatnije je da će posetioci gledati 360° video i to 44% duže nego klasičan video materijal
  • preko 3 puta veća stopa konverzije nego kod konvencionalnog video sadržaja (CTR, view -> klik)
  • 30% veća stopa ponovljenog pregleda
  • stope klikova za kupovinu proizvoda/usluga su i do 14 puta veće
  • povećanje angažovanja korisnika 70–300%
  • 70% marketinških stručnjaka koji su koristili 360° video zapise kaže da im je to povećalo angažman.

Želim najkvalitetniji 360° video zapis za svoje poslovanje.

Saznali ste šta je 360° video, dopada vam se kako on funkcioniše, ali sada se pitate da li je svaki dovoljno dobar.

Sasvim logično, nije svaki 360° video istog kvaliteta. Kako je u pitanju sferni format, kada se on „razvuče”, može se desiti da rezolucija ne bude onakva kakvu biste želeli. Da biste dobili video kakav bez trunke dvoumljenja možete podeliti na sajtu i društvenim mrežama, oslonite se na one koji su svoju stručnost već dokazali, a to i dalje iznova čine.

VR Photo Team omogućava profesionalni 360° HDR video u rezoluciji od 8k. Pogledajte bolje naše videe na oficijalnom kanalu VR Photo Team-a ili na našem sajtu.

Ako Vam se dopadne ono što vidite, bićemo nam drago da podjednako dobro kreiramo 360° video za Vas.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje