Rangiranje na Google Mapama – zašto je bitno  za lokalne biznise?

Baner_za__tekst_o_Google_Mapama

Podeli članak

Ovo sigurno niste očekivali. Ali dobro pozicioniranje na Google mapama može drastično pobošljati Vaše poslovanje. Evo o čemu govorimo.

Sigurni ste nekada koristili usluge na Google Mapama. Jedinstveni aplikacioni servis internet mapa za desktop i mobilne uređaje. Makar tako kaže definicija na Google-u. Osnovna svrha Google Mapa jeste da Vam pokaže kuda da idete, pešice ili određenim prevoznim sredstvom. Ali, koliko ste obratili pažnju na informacije kojima su Google Mape opskrbljene?

Na Google Mapama naći ćete:

 • satelitske slike
 • fotografije iz vazduha
 •  mape ulica
 • interaktivni panoramski pogled na ulice od 360° (Street Viev)
 •  uslove saobraćaja u realnom vremenu
 •  planiranje ruta za putovanje pešice, automobilom, biciklom, vazduhom  i javnim prevozom

Zaključak? Google Mape imaju mnogo više informacija nego što na prvi pogled mislite. Zato je veliki broj internet korisnika svakodnevno. A uz ove usluge, tu je još jedna. Da nađu na mapi lokalni biznis kako bi tamo mogli obaviti kupovinu.

I statistika je na strani Google Mapa

Kafići, restorani, hoteli, prodajni objekti, auto-saloni, lekarske ordinacije, turistički lokaliteti… Sve što možete i ne možete zamisliti je tu. Dosad ste se posvećivali društvenim mrežama, možda email marketingu, ali pravo mesto za jačanje Vašeg brenda su Google Mape.

Evo kako to izgleda u brojevima:

 • preko 85% potrošača, koji pretražuju bilo koje lokalno preduzeće na Google mapama poseti to preduzeće u roku od 24 do 48 sati
 • prema Google-ovom izveštaju, oko 28% ovih lokalnih pretraga na Google mapama obično rezultiraju kupovinom.
 • Oko 46% svih pretraga uključuje i lokaciju
 • Recenzije sudeluju čak i do 15% kod uticaja na lokalni SEO

Kada su u pitanju veliki biznisi i korporacije, Google Mape ne predstavljaju veliku razliku. Ali kod lokalnog biznisa ulaganje u Google Mape potpuno menja perspektivu kupaca, jer postajete vidljiviji i prepoznatljiviji.

Kako da dodate Vaš lokalni biznis na Google Mape?

U narednim segmentima objasnićemo Vam kako da unesete svoj biznis na Google Mape, kao i glavne faktore rangiranja.

Dakle, prvi korak je da odete na Google Maps i u traku za pretragu unesete naziv svoje firme u polje „Search Google Maps”.

Google_mape
Unos naziva firma u Google Mape

Ukoliko nema Vaše firme, kliknite na dugme za meni (tri horizontalne crte sa leve strane polja za pretragu) i kliknite na opciju „Add a missing place”.

Add a missing place
Dodavanje kompanije na Google Mape

Kada odaberete ovu opciju, pojavljuje se polje u kojem unosite tačan naziv Vaše firme, birate kategoriju i unosite tačan naziv adrese. Kao što možete da vidite, ukoliko primetite da lokacija nije tačno podešena, nakon klika na dugme „Edit Map location” i to možete manuelno ispraviti.

Add a place_options
Naziv firme, adresa i lokacija na Google Mapama moraju biti tačno unete

Kategorija je obavezni segment popunjavanja informacija o firmi. Google će Vam ponuditi više opcija:

Categoriies_Google_Maps
Kategorija sa kojom se pojavljujete na Google Mapama definiše Vaš biznis

Ukoliko niste našli svoju kategoriju, u polju „Search more categories” ukucajte onu koja se odnosi na Vas. Kako smo mi marketinška agencija, ukucali smo „agency” i Google nam je ponudio baš taj pojam:

digital agency
Ako ne vidite svoju kategoriju, ukucajte sami ključni pojam koji se na njega odnosi.

Ne morate imati Google Business Profile (ranije Google My Business) nalog da biste se pojavili relevantnim informacijama u Google Mapama. Međutim, kako je Google vizit karta logični nastavak informacija na koje klijenti nailaze kada potražuju podatke o firmama (tu saznaju znatno više o Vama jer je GBP usmeren baš na podatke o firmama) možete nastaviti i sa kreiranjem Google vizit karte tako što ćete skrolovati niže i kliknuti na „Claim this business”.

claim-this-business
Nakon što kliknete na ovu opciju, bićete preusmereni na Google Business Profile.

Faktori za rangiranje na Google Mapama

Faktori koji utiču na rangiranje na Google Mapama su i lokalni faktori, koji utiču na Vaše pozioniranje na Google pretragama. Najpre ćemo objasniti na kakvo rangiranje mislimo. Uzmimo, na primer, da želite otići u piceriju. Kada u okviru Google Mapa potražujete pojam „picerija”, pojaviće se sledeći panel sa podacima o picerijama:

google-mape_data-pack
Vaš cilj je da se, kao ovde, nađete među prvim rezultatima pretrage na Google Mapama.

Vaš cilj je da se pojavite u prvih nekoliko rezultata. Evo koji faktori na to utiču:

 • relevantnost — koliko vaše preduzeće odgovara upitu korisnika.
 • udaljenost — koliko ste blizu korisniku pretrage.
 • istaknutost — koliko je posao poznat i omiljen.

Objasnićemo Vama sada konkretnije svaki od faktora

Relevantnost

Relevantnost se odnosi na to koliko se Vaš biznis i način na koji ste ga kategorisali podudara sa onim što korisnik pretražuje. Zato se sada vraćamo na Google Business Profile. Popunjavajući ga, vi unosite Vašu kategoriju ali i potkategorije, opisujete svoj biznis. Što se više ovi podaci poklapaju sa onim što korisnici potražuju, veće su šanse da ćete se bolje rangirati.

Udaljenost

Na ovaj faktor ne možete uticati, jer ste lokaciju Vaše firme ne možete menjati. No, važno je da Vam naglasimo da je u 2022. došlo do izmena kada je u pitanju uloga ovoga faktora. (Više o tome ovde!) Google je povećao važnost ovog faktora, što je naročito bitno lokalnim biznisima.

Iako možda postoje poznatije kompanije koje nude iste usluge kao i Vi, ako je Vaša poslovnica bliža korisniku koji pomenute usluge potražuje, pre ćete se pojaviti među boljim rezultatima.

Istaknutost

Ovo je vrlo bitan faktor, na kojem u stvari sve vreme radite. Istaknutost se odnosi na to koliko je Vaš biznis prepoznatljiv i bitan i online i offline. U online svetu je važna svaka reklama, preporuka, kvalitet i pohvala. Ali, sve to je bitno i offline.

Na istaknutosti u offline svetu, koje doprinosi boljem pozicioniranju na Google Mapama, radite kroz posvećivanje pažnje recenzijama, ocenama, sadržaju sajta, njegovoj povezanosti sa Google Mapama, putem lokalnih citata, kroz plaćeno reklamiranje. (Više o tome ovde!)

Ako Vam treba pomoć…

Pravilno popunjena Google Busines Profile karta, ali i usluga podrazumevanih Google Mapama su prva stvar koju korisnici vide kada u Google-u potražuju Vaše usluge. Ako ne želite da se ovim bavite sami, niste sigurni odakle da krenete i čemu da se posvetite, ili prosto želite pouzdan tim stručnjaka koji će se brinuti o svemu zarad najboljih rezultata –  možete nam se obratiti.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje