Google Mape – Kako optimizovati svoje prisustvo na Google Mapama?

google_mape_lokalni_biznis

Podeli članak

Google Mape su više od servisa za navigaciju. Kada je Vaš biznis optimizovan pravilno, onda ćete biti obavezna tačka u svakoj pretrazi lokacije na kojoj se Vaš biznis nalazi.

Objasnili smo Vam u jednom od naših ranijih tekstova, ali da ponovimo. Google Mape jesu osnovni alat kojim se služite kada određenim prevoznim sredstvom želite da dođete do određenog mesta. Ali, to nije samo neki grad ili ulica. Za nekog turistu ili poslovnog partnera kojeg očekujete prvo mesto na kojem će potražiti Vaš lokalni biznis jesu Google Mape.

Kada potražuju dati pojam, Vašim klijentima će se on na Google Mapama pojaviti u okviru paketa podataka sa leve strane ako potražuju sa računara ili lap topa, odnosno ispod polja za pretragu na telefonu:

Evo kako to izgleda na primeru. Ukucali smo u pretrazi na Google Mapama pojam: „restorani Beograd”:

google-mape_data-pack
Vaš cilj je da se, kao ovde, nađete među prvim rezultatima pretrage na Google Mapama.

U okviru panela sa informacijama pojavljuju se prva 3 najbolja rezultata na računaru. Za ostale već treba napraviti naredni korak i skrolovati dalje. Vaš cilj je, dakle, da se pojavite među prvim rezultatima. 

Sada ćemo Vam reći kako u tome možete uspeti.

Ocene i recenzije

Ako ste dobro pogledali sliku, primetili ste da sva 3 prva rezultata imaju odlične ocene: sve su preko 4. Pored toga, i broj ocena je vrlo veliki. Šta je za SEO bitno kada su u pitanju recenzije? To je, svakako:

  • broj recenzija, 
  • zatim ocena, ali i 
  • koliko se ključne reči koje se odnose na Vaš biznis javljaju među recenzijama. 

Ako je, recimo, specijalitet Vašeg restorana određena vrste paste i veći broj ljudi baš nju pozitivno pomene u svojim recenzijama, to će se sigurno pozitivno odraziti na rezultate pretrage.

Ne možete bez sajta

Podaci koji se pojavljuju u okviru Google Mapa jesu oni iz Vaše Google Business Profile (ranije: Google My Business) vizit karte. Da biste kreirali Vašu GBP vizit kartu, ne morate nužno imati sajt. Međutim, kada nemate sajt, to sigurno loše utiče na Vaše pozioniranje.

Takav isti učinak može imati i loše optimizovan sajt. Da biste od njega zaista imali koristi:

  • kreirajte originalan sadržaj, koji sadrži ključne reči koje su relevantne za Vaše poslovanje (oprez: nemojte namerno stavljati ključne reči svuda, jer ćete izazvati kontraefekat!)
  • povežite svoj sajt sa Google Mapama
  • optimizujte ga za pristup sa bilo kog uređaja (mobilni telefon, računar, tablet)

Izgradnja linkova i lokalni biznis

Povratni linkovi na Vaš sajt sa drugih lokacija mogu neizmerno da doprinesu Vašem lokalnom biznisu.

Da li postoji određeni lokalni časopis, koji ima i online formu i može usmeriti linkom na Vaš sajt? Da li sarađujete sa svojom zajednicom i drugim lokalnim biznisima?

Povežite se ne samo fizički već i onlajn. Sa kvalitetnom mrežom povratnih linkova, gradite kredibilitet svog lokalnog biznisa na Google-u i, logično, Google Mapama.

Lokalni citati

Pored izgradnje linkova (tzv. link building), postoji još jedan važna stvar oko koje treba da poradite ako želite da se visoko pozicionirate na Google Mapama: lokalni citati. Lokalni citati podrazumevaju podatke o Vašem biznisu iz Google My Business vizit karte, koi su tačno navedeni na drugim sajtovima. Osnovni citat sadrži naziv Vaše kompanije, adresu i broj telefona.

Recimo, primer citata jesu Vaša Instagram i/ili Facebook stranica. Potrudite se da se ovi podaci nađu i na drugim sajtovima relevantnim za Vaš biznis – SEO to odmah prepoznaje.

Plaćene kampanje na Google Mapama

Ako ste dobro pogledali sliku spočetka teksta, primetili ste da su prva 2 rezultata pretrage – oglasi. I sada se mislite: „Pa naravno!”

Ali, hajdemo redom. Ne morate nužno plaćati oglase. I prvi i drugi rezultat pretrage imaju odlične ocene i recenzije. Radno vreme i lokacija su tačno navedeni, a pored toga, klijentima pružaju i dodatne informacije (o isporuci, hrani za poneti i slično). Ako budete pravilno popunili Vašu Google Business Profile vizit kartu i redovno je optimizovali, vodeći računa o svim tačkama koje smo ranije pomenuli u tekstu, sigurno ćete se dobro pozicionirati.

Ali to ne znači da plaćene reklame nisu bitne. Njih možete koristiti tokom trajanja nekih specijalnih ponuda, sajmova, konferencija koje se odnose na Vaše poslovanje. Kao što ste mogli da vidite, Google će jasno naznačiti da je u pitanju oglas.

Pratite rangiranje na Google Mapama

Kao što pratite rangiranje na Google, to isto možete činiti na Google Mapama. Vaša pozicija na Google Mapama može se menjati, ali cilj je da ostanete u prvim rezultatima pretrage.

Svoje rangiranje možete pratiti u okviru programa koji se zove Rank Tracker. Kada dodate svoju kompaniju i njenu lokaciju, ovaj program pratiće Vaše rangiranje prema tome. Pored ove opcije, možete dodati i ključne reči i pratiti kako se u odnosu na njih rangirate.

A ako ne želite da sve radite sami…

Održavanje Google Business Profile naloga, kao i Google Mapa traži vreme i posvećenost. A kada uzmete u obzir da treba da se posvetite i optmizaciji sajta i vođenju društvenih mreža, onda Vam sigurno padne na pamet: može li to sve neko drugi umesto mene?

Može!

Naš tim stoji Vam na raspolaganju 24/7! Za više informacija, ne ustručavajte se da nas pozovete!

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje