Šta se promenilo, a šta ostaje isto u 2022?

Podeli članak

Evo koje novosti morate da ispratite da biste ostali u toku s onim što se promenilo na Vašem GMB nalogu.

Google My Business je besplatan, vrlo moćan alat. Razlog je jednostavan. Ne možete bez njega ako ste veliki biznis, sa više poslovnica. A naročito ne smete bez njega ako ste mali lokalni biznis.

Vaš GMB omogućava Vam da na jedan klik, već nakon unosa traženog pojma u Google Search, predstavite ključne informacije o svojoj kompaniji: od naziva, lokacije, broja telefona, sajta preko objava, recenzija, pa čak i Guglove virtuelne ture. Kategorije GMB naloga su mnogobrojne, i ako već niste, obavezno morate da kreirate svoj nalog.

Ali, bez obzira imate li nalog ili ne, ispratite najpre najnovije izmene, kako biste izbegli nepotrebne greške ili komplikacije.

Google My Business sada je… Google Business Profile

Zvanično je. Veb aplikacija usmerena na lokalna mala preduzeća se povlači. Čelnici Google My Business platforme (tj. Google Business Profile!) želeli su da vlasnicima lokalnih preduzeća olakšaju verifikaciju, unos i izmenu u okviru Google Business Profile listinga.

Umesto da se iznova logujete u zasebnu veb aplikaciju i krećete se kroz kontrolnu tablu, odsada ćete direktno moći da unosite sve informacije već iz Search stranice odnosno Mapa. Kada ste prijavljeni na svoju Google nalog i imate GMB, čim posetite Google, videćete i ikonicu, gde, čim kliknete na nju, možete da da menjate informacije.

To, takođe, znači da su i svi statistički i drugi relevantni podaci, poput istorije poziva, takođe na samo jedan klik od Vas. Nema nepotrebnog logovanja, prolaska kroz celu kontrolnu tablu.

Pažljivije birajte primarnu kategoriju u Google Business Profile

Mnogi pokušavaju da dokuče tajne Guglovog algoritma. A ima i onih koji bi nekako i da ga „prevare”. Da bi obezbedili što bolje pozicioniranje na pretragama, dešavalo se da pojedini imaju mnogo izabranih kategorija sa ključnim rečima. Pa tako GMB lista bude njima zaista pretrpana, iako neke od njih ne opisuju te biznise.

To više neće biti moguće.

Kako bi osigurao poštenu igru, sada će se algoritam mnogo više obazirati na to kako ste odredili primarnu kategoriju.  Pored toga, broj potkategorija i atributa koje možete dodati svom biznisu biće mnogo detaljniji i opsežniji i samim tim će prirodno obuhvatiti više ključnih reči. Ukoliko, recimo, uvedete izmene u svom poslovanju i dodate neku novu opciju ili nov proizvod, mnogo su veće šanse da ona već postoji kao atribut ili potkategorija.

To istovremeno znači da su dani proizvoljnog dodavanja kategorija pri kraju i da će pravi biznisi biti mnogo zaštićeniji.

Veća podrška velikim biznisima

Google My Business je esencijalan alat za svakoga ko poseduje lokalni biznis. Bez njega, međutim, ne mogu ni velike kompanije.

Moramo imati na umu da je GMB listing prva stvar koju klijent vidi nakon što potraži određeni proizvod ili uslugu. Zato je GMB važan za optimizaciju i održavanje dobrog online prisustva bilo koga. I male kompanije i već izgrađenog brenda.

Dosad su svi bili na jednom mestu i koristili se istom veb aplikacijom. Sada su velike kompanije, ipak, odvojene. Stara poznata GMB kontrolna tabla, tj. Google My Business menja naziv u Google Business i biće orijentisan samo na velike kompanije sa više poslovnica. Veb aplikacija će u potpunosti biti prilagođena njihovim potrebama, što dosad nije bio slučaj.

Gugl postavlja stvari na svoje (novo) mesto

Pored „velikih” izmena, Gugl je rešio da se pozabavi i prezentacijom GMB listinga, tj. paketa informacija.

Dosad je, recimo, listing bio ispod mape. Dok su sad informacije levo od nje. Evo kako to izgleda na desktop računaru odnosno desktopu:

Da li treba da Vas zabrine? Blizina kao jedan od parametara je bitniji više nego ikada pre

Jedni se raduju ovoj promeni, dok drugi već ispoljavaju nezadovoljstvo. Bez obzira na to, promena je već stupila na snagu, pa će oni biznisi bliži lokaciji onoga koji pretražuje biti bolje rangirane. Ako imate velike konkurente, ali su oni udaljeniji od Vas, ali su zbog ostalih parametara bili iznad Vas u rezultatima pretrage, izgleda da će se to promeniti. Vaše šanse za bolje pozicioniranje će, iako ste manji biznis, biti neuporedivo veći, ako ste lokacijom bliži onom mestu sa kojeg klijent traži usluge.

Ali, ova izmena ne sviđa se svima. Ona istovremeno znači da i smanjenje lokalnog ranga pretrage.

Ako primetite da ova promena utiče negativno na Vaše poslovanje – promešajte svoje karte ponovo i sagledajte u kom aspektu Google My Business Profile-a možete da se poboljšate.

Na kraju, Vaš nalog uvek, bez obzira na izmene, može da bude u sigurnim rukama bez straha da će pozicioniranje i dobri rezultati opasti. Kako? Tako što njegovo vođenje prepuštate stručnjacima.

Sve o našem projektu „Moje preduzeće na Google” pogledajte na našem sajtu.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje