Lokalni SEO – kako da povećate prodaju za čak 78%?

Podeli članak

Nekada vam se čini da ste sa svojim lokalnim biznisom u slepoj ulici u koju retko ko svraća. Ono što ne znate jeste da je izlaz nikad bliži.

Kako pretražujete Google kada nešto tražite?
Postavimo situaciju ovako: treba Vam dobar advokat. Da li samo ukucate „advokat”?
Naravno da ne.
Napisaćete „advokati (mesto)”, ili „dobar advokat u (mesto)”.

Potpuno isto razmišlja klijent koji potražuje Vaše usluge. Ključna stvar na koju treba da obratite pažnju u ovoj pretrazi jeste mesto kojim ste jasno naznačili gde tražite pomenutu uslugu. 
Zato danas pričamo o jednoj vrlo važnoj temi za vaš biznis. To je – lokalni SEO.

Lokalni SEO – šta je to tačno?

Ako ste posetili prvu stranu našeg sajta i pogledali širok obim naših usluga, sigurno ste videli da pominjemo „local SEO”, tj. lokalni SEO. Za početak, reći ćemo Vam da se on ne razlikuje mnogo od onoga što već znate o Search Engine Optimizaciji – optimizaciji Vašeg sajta zarad boljeg pozicioniranja na Google pretragama.
Stvar je vrlo prosta.

Kada svoje poslovanje želite da optimizujete za lokalnu publiku, tada se okrećete lokalnoj optimizaciji. Čak i ako nemate sajt, već samo svoju Google My Business vizit kartu, koja izlazi u pretragama, Vi svoje onlajn prisustvo možete optimizovati tako da lakše budete dostupni ljudima koji žive u Vašoj blizini.

Suštinski, lokalni SEO najviše ima smisla kada imate fizičku prodavnicu ili fizički pružate određene usluge. On vam omogućava da lako dođete do ciljne publike. Ali, ne bilo koje. Već ona koja živi u baš u Vašoj ulici, kraju, gradu. Dakle, baš one za koju znate da su najveće šanse da će Vas zaista i posetiti.

Na šta treba da obratim pažnju ako želim da poboljšam lokalni SEO?

Na ono na šta generalno prvo obraćate pažnju kada je u pitanju SEO.

Tako je. Na ključne reči.

Bitno je da razmišljate kao vaši potraživaoci, a ne kao pružalac usluga. Da li će, recimo, neko kucati „stomatologija” ako mu treba zubar?
Ne baš.

Pre će to učiniti ako želi da se time bavi profesionalno. Ali, ako mu treba zubar, onda će potraživalac upravo to i kucati. I to često ne bilo kakav, već dobar, ili najbolji. Dakle, „najbolji zubar u (lokacija)” zvuči mnogo realnije nego samo „stomatologija”, zar ne?

Tako treba i vi da razmišljate kada osmišljavate sadržaj za Vaš sajt. Neka on bude optimizovan kvalitetnim tekstovima koji sadrže upravo takve ključne reči. One koje podržavaju lokalni SEO.

Pored toga, možda u vašem gradu postoje poslovanja slična vama. Građenje lokalnih linkova je kod lokalnog SEO vrlo korisno. Međutim, bitno je da se povežete sa ljudima iz vama srodne branše. Recimo, ako  ste ekonomista, možda postoje gradske novine koje se bave upravo ovim temama?

Kao i kod drugog sadržaja, morate voditi računa da je smislen, logičan, jer u suprotnom nećete imati dobre rezultate kod Google pretrage.

Idemo dalje.

Na početku smo ukazali da za dobar lokalni SEO nije nužno  da imate sajt, ali je Google My Business stranica i više nego obavezna. Ako je nemate, napravite je, a ako je posedujete, redovno je otimizujte i poboljšavajte. Pratite vaše ocene, recenzije i čitajte pitanja koja ljudi postavljaju. Odgovarajte na njih i budite na usluzi klijentima. Sve je to način da i, i fizički, i onlajn, poboljšate svoje poslovanje.

Ako imate sajt, vodite računa da je optimizovan za mobilne telefone i tablete.

Verujte nam, korisnici će iste sekunde napustiti vaš sajt ako on nije optimizovan i za računare i telefone. U stvari, govorimo o čak 60% korisnika!

Ozbiljna cifra, zar ne?

Koliko vredi ulagati u lokalni SEO?

Vredi mnogo. Ali, da ne bismo samo ostali na rečima, za kraj vam dajemo najnoviju statistiku vezanu za lokalni SEO (izvor: safaridigital.com):

  • 46% svih pretraga na Google-u vezan je za lokalni sadržaj
  • 97% korisnika lokalni biznis traži na internetu
  • 78% lokalnih pretraga preko telefona završi se fizičkom kupovinom
  • 4% svih klikova odlazi na prvi rezultat vezan za lokalni biznis
  • 62% korisnika će zanemariti određeni biznis ako ne mogu da ga nađu onlajn
  • 86% korisnika koristi Google mape da pronađe lokalna poslovanja

Naravno, nekada nije lako sve ovo postići samostalno. Ako vam treba pomoć, važno je da se obratite onima koji stvarno znaju kako da dosegnete fizičku posećenost i prodaju kakvu želite.

Mi vam, uz naše savete iz teksta, nudimo i pomoć u optimizaciji lokalnog SEO-a. Naši kontakt podaci su na sajtu uvek dostupni. Baš kao i mi.

Pročitajte još

Digitalne vizit karte

Digitalne vizit karte imaju ogroman potencijal u profesionalnoj komunikacije i networkingu. Zašto su digitalne vizit karte budućnost profesionalnog umrežavanja? 1. Dostupnost i praktičnost: Za razliku

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje