Ovo su razlozi zbog kojih Vaš lokalni biznis ne napreduje

Podeli članak

Lokalni biznis nije lako voditi. Nekada upravo one „sitnice” koje zanemarujemo prave razliku.

Imate svoje proizvode koje prodajete ili usluge koje pružate. Trenutno ste se odmakli sa početne tačke, određena populacija zna za vas.

Ali, to je to.

Već neko vreme vaše poslovanje ne napreduje. Dok cupkate u mestu, pitate se: Šta sad? Mesto toga, trebalo bi da sagledate šta je to što bi trebalo popraviti. Ono što verovatno ne znate jeste da, bilo da ste mala kompanija, ili već razvijen biznis, postoji par stvari o kojima bi uvek trebalo da vodite računa.

Da li imate plan?

Zvuči prilično banalno, ali ne, nije. Mnogi biznisi, naročito oni koji se tek razvijaju, zaboravljaju ili prosto neće da se pozabave planiranjem. Da biste uopšte mogli da promenite svoj pristup u prezentovanju svoje kompanije, morate početi od toga šta vi kao biznis nudite, kome svoj proizvod ili uslugu želite da predstavite, ali i kako.

Bez odgovarajuće strategije, kratkoročne i dugoročne, možda ćete imati pristojnu prodaju. Možda ćete čak u nekim trenucima biti zadovoljni. Ali tek nakon ozbiljne analize i postavljanja ciljeva možete sagledati svoju poziciju na tržištu, a potom i razmotriti načine kojima možete unaprediti svoje prisustvo.

Svaki klijent se računa

Imate svoje klijente ili kupce. Možda čak i one koji redovno potražuju vaše usluge. No, Vi ne vodite dovoljno računa o njima. To što je neko bio jednom zainteresovan za vaše usluge, ne znači da neće biti zainteresovan ponovo. Komunicirajte sa onima koji su usko zainteresovani za Vaš biznis.

Kako? 

Koristite sve mogućnosti email marketinga, ali društvenih mreža. Informišite svoje pratioce o svim novostima, izmenama o poslovanju, novim uslugama putem njuzletera ili postova u okviru Google My Business vizit karte. Usudite se da budete lični i zaista zainteresovani za vaše klijente. Pitajte i odgovarajte. 

Budite prisutni.

Društvene mreže su obavezne

 Bez obzira da li ih volite ili ne, prisustvo na društvenim mrežama je ne samo preporučljivo već, u današnje vreme, neophodno. One su značajne jer, sa jedne strane, možete interagovati sa klijentima vrlo profesionalno, a u isto vreme im se približiti i imati neposrednu komunikaciju. 

Ako ste već na mrežama, možda nemate novih pratilaca jer:

  • Ne objavljujete redovno
  • Vaš sadržaj je monoton i nezanimljiv
  • Ne pratite nikakve novitete
  • Ne trudite se da objava zaista zadrži pažnju ljudi
biznis_marketing_brending

Budite informativni, ali i zanimljivi i kreativni. Tek tada ćete moći da svoju publiku sa društvenih mreža preusmerite na sadržaj sajta ili stranice za prodaju. Potrudite se oko opisa, postavljajte pitanja, uključite ankete. Mogućnosti su beskonačne.

Ono što svakako ne bi trebalo da zapostavite jesu kvalitetne fotografije. Njih možete naći i na sajtovima sa besplatnim fotografijama. Ali, ako vam trebaju unikatne fotografije, ili one posebne namene, tada bi trebalo da se obratite stručnjacima koji se bave foto-produkcijom.

Bez truda nema rezultata

Kada ste počinjali, napravili ste sajt, društvene mreže. Redovno komucirate sa klijentima, koristite različite kanale za komunikaciju? Ali i dalje niste zadovoljni?

Uspeh ne dolazi preko noći.

Sad, znamo da ste ovo čuli mnogo puta, i možda čak i zakolutali očima kada ste pročitali ovu rečenicu. 

Ali, to je zaista činjenica. 

Desiće vam se da vaša strategija ne pokazuje dobre rezultate. Moraćete da je menjate. Možda se najveći broj vaših potencijalnih kupaca nalazi na jednoj društvenoj mreži, a Vi ste se preusmerili na neku drugu? Možda vaš sajt nije dovoljno informativan. 

Razmatrajte, menjajte, poboljšavajte. Vremenom, vaše onlajn prisustvo biće sve potpunije i kvalitetnije. 

Pokažite da ste ozbiljan igrač

Kada su u pitanju lokalni, a naročito mali biznisi, nije uvek lako ubediti potencijalne klijente u profesionalni pristup. To je normalno – pogotovo ukoliko ste tek počeli i iza sebe nemate već proverene rezultate i široki spektar zadovoljnih klijenata. 

Ali, postoje načini kojima to lako možete ostvariti. Upravo online

Da li ste čuli za, recimo, Google My Business vizit kartu? Preko nje vi potencijalnim kupcima pružate veliki broj informacija – radno vreme, lokaciju, broj telefona. Možete objavama informisati kupce o svim novostima, čak možete i predstaviti proizvode koje imate i njihovu cenu. Sve je tu, nadohvat ruke. Kada to vidi, kupac zna da je u sigurnim rukama onih koji svoj posao shvataju ozbiljno.

Nekada je zaista potrebno malo da biste pokazali kvalitet svoje firme. Tako je, recimo, dovoljno da iskoristite i tu mogućnost Google-a da vas potencijalni kupac lako pronađe na mapi. Pouzdana navigacija kojom lako dolazi do vas, a ne do neke potpuno pogrešne adrese ostavlja pravi utisak!

Uvek idite jedan korak ispred

Na kraju, dodajemo još jedan razlog, i to onaj najzanimljiviji. On možda nije nužno razlog zbog kojeg trenutno ne idete ni gore ni dole u vašoj putanji biznis rasta, ali je vrlo bitan za svakoga ko zaista želi da bude ne samo dobar nego i među najboljima.

Budite drugačiji!

Šta to znači?

Uz korišćenje svih mogućnosti društvenih mreža, optimizaciju sajta, profesionalni pristup, preciznu analizu, bićete zaista zadovoljni kako vaša firma napreduje. Ali, da biste se izdvojili od konkurencije, morate uvek gledati u budućnost. 

A ona je virtuelna

Da li znate za virtuelne ture ili virtuelne štandove? Vi danas svoju firmu možete na svom sajtu prikazati u 3D-u. Možete svojim kupcima omogućiti da prošetaju prodajnim prostorom bez imalo muke a da uopšte ne moraju da dolaze do vas.

Kada želite da se obratite svojim saradnicima, ne morate organizovati sastanke. Putem vebinara ćete imati uspešnu komunikaciju na svim nivoima, bilo da je u pitanju sastanak ili veći poslovni skup. 

Ukoliko organizujete određeno predavanje na konferenciji, prenosite ga uživo, putem livestream-a

Idite u korak sa tehnologijama i vremenom. I rezultati neće izostati.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje