Da li ste i Vi bili na vebinarima?

Vebinar_naslovna_slika

Podeli članak

Svi pričaju o vebinarima i onlajn edukaciji. I ne, to nije stvar pomodarstva.

Da li ste i Vama čini da u poslednje vreme svi posećuju ili organizuju vebinare? Taj „vebinar” je postao sastavni deo poslovne i edukativne prakse do te mere da na društvenim mrežama često nailazimo na ismevanje ovog termina i onoga što on označava.

Reći ćemo Vam zašto je to potpuno pogrešan pristup.

Za početak, mnogi ismevaju vebinare i onlajn skupove, a suštinski ni ne shvataju kako oni funkcionišu. Vebinar je reč koja je nastala slaganjem dvaju pojmova „web” i „seminar”. To je, najprostije rečeno, onlajn događaj koji okuplja veći broj gledalaca. Svoju popularnost postigao je jer na vebinaru mogu, u istom trenutku, uživo, putem interneta, biti povezani gledaoci iz celog sveta.

To znači da, ako želite da odete i prisustvujete nekom predavanju ili poslovnom skupu, ne morate da se prijavite, rezervišete mesto, trošite vreme na putovanje. Ili, ako ste organizator, ne morate da razmišljate uopšte o zakupu prostora, njegovoj funkcionalnosti. Zahvaljujući vebinaru, Vi lako posećujete i organizujete onlajn kongrese ili seminare.

vebinar_slika_sadržaja

Prednosti vebinara to jasno objašnjavaju:

  • nikad lakša i pristupačnija platforma za obrazovanje i edukaciju
  • ide uživo, ali je video snimak vebinara dostupan i po njegovom završetku
  • pratite ga sa bilo koje lokacije, potreban Vam je samo internet
  • vebinari imaju četove i mogućnost višestruke komunikacije  – pitanja u vezi s temom možete postaviti direktno organizatoru vebinara tokom prenosa, u privatnoj poruci, ili zajedničkom četu
  • ankete i upitnici koje popunjavate tokom vebinara i rezultati koje možete dobiti odmah

Zašto nisu svi razumeli šta je vebinar?

Ono što je možda dovelo do pogrešnog shvatanja ovog pojma jeste to što se on dosta koristi u onlajn edukaciji. Obrazovne institucije su se u poslednje vreme dosta okrenule vebinarima. Ali, studenti i profesori raznih struka nisu jedini koji uživaju u blagodetima onlajn komunikacije.

Vebinari su svuda oko nas zato što se sve više koriste ni manje ni više nego u ozbiljnom poslovanju.

Mnoge kompanije su usvojile rad od kuće kao konstantu. Iako takav način rada ima svoje prednosti, postavilo se pitanje: kako tržištu predstaviti nove proizvode, kako dalje edukovati zaposlene, kako organizovati važne prezentacije? Zamislite IT kompaniju koja je na tržište lansirala nov proizvod – recimo, novi softver. Kako možemo imati  i kvalitetnu prezentaciju samog proizvoda i mogućnost interakcije s klijentima a da ne morate da se okupljate fizički?

Upravo preko vebinara.

Na kraju, poslednja, ali i ne i najmanje bitna stavka u vezi s vebinarom. Ako ste ikada bili na vebinaru više puta, jednom vam se morao desiti sledeći scenario: audio je bio loš, ili domaćin nije uspeo da podeli prezentaciju, video nije bio dovoljno dobar.

Da, to može da bude mana vebinara. Osim, ako vodite računa ko ga organizuje.

Hoćete da organizujete onlajn kongres ili seminar. Znate da će tu biti veliki broj učesnika. Želite kvalitetnu audio i video opremu i nište ne biste da prepustite slučaju?

VR Photo Team može baš to, ali i više. Događaje pratimo sa 2 ili više kamera, uz režiranje na licu mesta. Zahvaljujući najsavremenijoj tehničkoj opremi, pružamo mogućnost uključivanja učesnika sa drugih lokacija, kao i inkorporiranje Power Point prezentacija. Pored emitovanja video materijala na sajtu, istovremeno strimujemo i na društvene mreže (Youtube, Facebook i Linkedin).

Da biste se uverili u  to, bacite pogled na ostatak sajta VR Photo Team-a.

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje