Online edukacija: predavači, da li ste za i protiv?

Podeli članak

Online edukacija je sistem učenja kojem mnogi predavači kažu „ne”. Navešćemo vam 4 razloga zbog kojih obično kritikujete online učenje. A onda ćemo vam dati naš pogled na stvar.

Online edukacija postoji širom sveta. I, iako je u mnogim zemljama uobičajeno učenje putem online kurseva i vebinara, konferencija ili kongresa, kod nas je, izgleda, pitanje učenja preko interneta postala goruća tema tek minulih godina. Zajedno sa pandemijom postavilo se pitanje funkcionisanja ovakvog načina edukacije.

Mnoge komične situacije nastale su upravo zato jer ljudi, kako predavači, tako i učenici, nisu navikli na online platforme za ovakvu vrstu sadržaja.

Ali, hajde da ne žurimo. Evo najčešćih problema na koje ste se žalili. Pokušaćemo da ih sagledamo iz drugog ugla.

Učenici vas ne slušaju pažljivo

Predajete lekciju ili držite online kurs, ali vam se čini da vas ne slušaju baš svi pažljivo. Imate utisak da učenici jednim okom gledaju Vas, a drugim prate sadržaj na sajtu, koji je u isto vreme otvoren na ekranu.

To jeste jedan od problema. No, zapitajmo se da li biste problem sa održavanjem pažnje rešili tako što biste samo prešli u fizički prostor?

Da biste se rešili ovakvih situacija, morate angažovati svoje slušaoce. A da biste to učinili, morati imati bogat sadržaj. Sa dobrom platformom uključićete raznovrstan materijal – poput:

  • videa,
  • delova potkasta,
  • pdf materijala,
  • prezentacija.

Važno je i da platforma koju koristite bude jednostavna za korišćenje. Tako nećete trošiti vreme na pronalaženje boksa u koji, recimo, želite da podelite anketu, umesto da posvetite pažnju ljudima kojima predajete.

Osećate se izolovano

Svako ko se bavi metodikom predavanja reći će Vam da bilo kakvo predavanje ili kurs koji se odvija uživo mora da ima interakciju. Ukoliko nema dijaloga, dopunjavanja, sugestija koji se u momentu dele, gubi se kvalitet predavanja. Kod online edukacije ovo nije lako izvesti, jer predavači i učenici nisu fizički tu.

I to Vam, naravno, smeta.

Ali, hajde da vidimo kako izgleda Vaš online čas.

Da li ste ušli na platformu, sačekali da se svi priključe i počeli da pričate dok ne ispričate to što imate? Onda, ćete, tu nema sumnje, ugasiti svaku šansu za interakcijom. Proverite da li Vaša platforma ima opciju da svako uključi kameru, zatim mogućnost da se učenici lako uključe u razgovor, da šalju poruke. Tako ćete jednostavno napraviti interakciju.

Ako ne znate kako da koristite sve ove opcije, možda niste naučili da koristite platformu, ili Vam je previše komplikovana.

Srećom, i za to postoji rešenje u vidu domaćih alternativa, koji pariraju drugim opcijama.

Online edukacija sputava vašu kreativnost u planiranju časa

Pripremili ste prezentaciju, nekako je pokrenuli i predajete. I to je uglavnom svaki Vaš čas ili predavanje. Imate sve manje interesovanja za čas i njegovu organizaciju, jer nemate ideja.

Ono što možda niste znali je online edukacija više nego prilagodljiva različitim tipovima učenika. Postoje oni koji više vole da slušaju i gledaju materijal. Možda mogu i sami nešto kreirati i podeliti? A postoje i oni koji vole da se uključe i diskutuju.

Online edukacija je savršen izbor za prilagođavanjem i introvertnim i ekstrovertnim tipovima đaka.

Vašu organizaciju treba da usmerite više ka tome da i jedan i drugi tip uključite prema njihovoj prirodi, jer ćete tako i od predavanja imati više koristi.

Vi niste obučeni za korišćenje platformi za online edukaciju

Postoje vrsni profesionalci koji se bavi predavanjem, drže kurseve i slično. Ali, ne snalaze se sa računarom. Još kada treba koristiti i platforme za online predavanje… Pa, onda izaberu tu najjednostavniju opciju. Uključi se i pričaj.

Ipak, učenje mora biti obostrano. Zašto biste očekivali od vaših učenika da ulože trud ako Vi to ne želite?

Pritom, postoje odlične domaće platforme čije je korišćenje jednostavno, a opcije vrlo raznovrsne. Ovakve platforme su pogodne i za obrazovne institucije, ali i za kurseve za različit broj učenika. Možete ih koristiti u, recimo, poslovne svrrhe, za vebinare za usavršavanje i slično.

Zašto biste sve to propustili lamentujući za klasičnim fizičkim predavanjem?

Naravno, naše ideje nisu tu da bismo Vam sugerisali da potpuno odustanete od klasičnog načina predavanja, već su tu da biste razmotrili razne prednosti online edukacije. A, kako ste dosad sigurno primetili, izbor dobre platforme može baš da vam olakša posao. Počnite informišući se o njoj i već ste napravili dobar prvi korak!

Pročitajte još

Snimanje dronom

Snimci iz vazduha kamerom u pokretu su jako efektni u prikazivanju objekata, različitih događaja ili okoline – prirodnih pejzaža ili urbanih sredina. Zato je snimanje